Bare norsk musikk

Foto: Pål Nordseth. Søndag er det tid for KV-musikkens årlige høstkonsert. Denne gangen utelukkende med norsk musikk på programmet.

– Problemet har ikke vært å finne nok norsk janitsjarmusikk til å fylle en konsert. Problemet har vært å skjære ned programmet til rundt en time. Vi skal ha tid til å øve det inn også, sier trombonist Odd Bjørkgård i KV-musikken. Vi er i kantina på næringsparken der korpset spiller hver tirsdag – kanskje landets strengest bevoktete amatørkorpsøvelser, bak piggtrådgjerder og uniformerte vakter med morskt blikk. Her legger de finpussen før konserten, og dirigent Morten Brenne er både høyt og lavt med dirigentstokken når han terper sine siste instruksjoner til musikerne.

Øvd siden sommeren

– Dette har vi for så vidt øvd mot helt siden sommeren. Og programmet blir bredt med både Prøysen og Jan Eggum i tillegg til, nesten selvfølgelig, Johan Halvorsens «Fest-Polonaise» og Johannes Hansens «Valdresmarsj», forteller Bjørkgård. Den store kraftanstrengelsen denne gang er nok likevel Trygve Madsens «Suite nr.3», som korpset også tar opp på bånd under konserten. Opptaket skal sendes til Bergen allerede mandag, der en jury plukker ut hvem som skal få delta i orkester-NM i mars. – Vi prøver oss i 2. divisjon; det vil si to hakk under elitekorpsene. Så får vi se om det blir NM-tur til Trondheim på oss, sier Bjørkgård.

Radioprogram

Og selvfølgelig må KV-musikken gjøre noe litt ekstra ut av konserten, som holdes i Kongsberg kino. Presentasjonen blir som et radioprogram under tittelen «Norsk aften», og man har fått NRK-mann og tidligere KV-musiker Asgeir Spange Brekke som konferansier – eller «programleder». I samme stil er Morten Brenne oppført som «produsent», ikke dirigent, i programmet. Dessuten hviskes det om både skogtroll, utdrag fra Kongsberg-filmen fra 1951 og besøk av selveste Bør Børson. – Litt gjøglerier må vi ha med, slår Odd Bjørkgård fast.

Skrevet av: Pål Nordseth, Laagendalsposten 14. november 03