Sprudlende konsert

Foto: Karina Hagen. En halvfull kinosal fikk i går kveld oppleve en korpskonsert de seint skal glemme. Nostalgi, humor og kreativitet preget showet som var lagt opp som et direktesendt radioprogram.

Kongsberg kino er pyntet med grantrær og norske flagg. I en liten trebu ved venstre scenekant sitter programleder Asgeir Spange Brekke med obligatorisk kaffetermos og ryggsekker fylt av suspekte halvannenlitersflasker. I midten av scenen står dirigent og produsent Morten Brenne med rødkledde KV-musikanter rundt seg. Det er duket for korpskonsert og norsk aften.

Savnet akevitt

– 30 sekunder til sending, lyder det over høyttaleranlegget mens dirigent Brenne gjør seg klar. Fløyter, trompeter, klarinetter, kontrabasser og trommer stemmer inn og «Fest-Polonaise» av Johannes Halvorsen tar kinosalen med storm. Deretter braker det av sted med norsk musikk i alle varianter, avbrutt av programlederens informative innslag. – Vi har fått inn en tapt og savnet melding. Det er en kar fra Steglet som ringte inn og etterlyste to flasker akevitt fra Drekkedagsnatta. Litt seint kanskje, men det er jo lov å prøve... Publikum lar seg villig sjarmere og lattermusklene trimmes mens korpset drar i gang den vakre melodien «Så seiler vi på Mjøsa».

Filmavis

Halvveis i konserten vises Kongsbergfilmen fra 1951. Mens motiver fra en svunnen tid flimrer over filmlerretet kommenteres Kongsbergknekken og Storgatas den gang så snøfylte framtoning på lynkjapp og sprakete «filmavisspråk». Fra filmavisreporter glir Spange Brekke imponerende enkelt inn i rollen som Bør Børson og framfører låten "Børs Vise", akkompagnert av et velfungerende KV-korps.

Brainstorm på Gundersen

– Kjempeartig! lød dommen fra publikum etter konserten og flere måtte innrømme at de aldri hadde trodd det kunne være så gøy å gå på korpskonsert. Konsertideen ble vekket en kveld Morten Brenne og Asgeir Spange Brekke satt på «Gundersen». Brenne ville ha NRK-journalisten Asgeir som konferansier, det store spørsmålet var bare hvordan det hele skulle framføres. –Vi har alltid hatt en rød tråd på konsertene våre. Denne gangen hadde vi bestemt oss for norsk musikk og da Asgeir foreslo radioprogram, satset vi på det, sa en meget fornøyd Morten Brenne etter konserten.

Skrevet av Karina Hagen, Laagendalsposten 17. november